Litt info fra blodsporkomiteen

28.06.12 - Er du nysgjerrig på blodspor, eller aktiviteten rundt dette i vår avdeling? Her kommer litt informasjon fra sporkomiteen.

Bruk av ettersøkshunder er en samfunnsnyttig ordning, hvor vi mennesker bruker hunden som hjelp for å sikre at vilt ikke lider unødig som følge av skadeskyting eller påkjørsler. Mange ulike raser kan drive med ettersøk, retrieverne har et utmerket utgangspunkt for å bli gode ettersøkshunder, de elsker nesearbeid, de er trygge og selvstendige nok til å "ta for seg" jobben, samtidig som de er samarbeidsvillige og lettlærte. Blodspor og ettersøk har derfor i mange år hatt en stor plass i Retrieverklubbens mange avdelinger, også i vår. Blodspor som prøveform og ren hundesport er blitt mer og mer vanlig, jeg tror man kan si at de fleste som konkurrerer på blodsporprøver i dag først og fremst driver med det som hundesport. Og det er en utmerket sport, som gir både hund og fører massevis av tid i skog og mark. Det er også stor enighet blandt hundefolk om at nesearbeid aktiviserer hunden på en helt annen måte enn bare ren fysisk mosjon, slik at sporarbeid gir deg en roligere og mer fornøyd hund. Hunden lærer seg konsentrasjon og mental utholdenhet og blir mer "samlet", så mange bruker sporarbeid som aktivisering av familiehunden også om de ikke har konkurranseplaner. Men det er viktig, syns jeg, at man hele tiden har med seg i bakhodet hva denne treningen har utgangspunkt i, og hva et reelt ettersøk vil innebære for både hund og fører.

 

Avdelingens aktivitet

Vi er en relativt liten avdeling, men avdelingen har hatt blodspor som endel av aktivitetstilbudet i "alle år". De siste tre årene har vi i samarbeid med Brandval jeger- og fiskeforening hatt ukentlige sportreninger ved Hofoss gjennom hele vår/forsommer. Oppslutningen fra avdelingens medlemmer var relativt laber, vi har derfor valgt og ta pause dette året fra ukentlige treninger.

Nå opplever vi at vi får endel henvendelser fra folk som gjerne vil lære om og trene blodspor. Komiteen skal se på muligheten for å arrangere et kurs, dersom du er en av de som kunne hatt lyst til å gå et helgekurs eller bli med på en treningsgruppe, så ta kontakt med Nina (Mob 40411386) eller mail. Dette er ikke en forpliktende påmelding, men en interresse undersøkelse. 

Selv om vi ikke har faste treninger, vil ikke det si at ikke avdelingens medlemmer driver med blodspor. Vi har flere aktive ekvipasjer, og under prøven vår den 8. juli vil vi avholde klubbmesterskap. Der er det med hele 8 hunder fra avdelingen så langt, og den 9'ende står på reservelisten. Så det kan bli et spennende klubbmesterskap! :-D

Hvert år avholder vi en ordinær blodsporprøve, for tiden har vi et flott terreng oppe i "Ærmber'skauen" ovenfor Lundersæter. I tillegg har vi en bevegelig prøve og en fersksporprøve gående gjennom hoveddelen av sesongen. Vi anbefaler absolutt å debutere på en bevegelig prøve. Da melder man seg på og avtaler med dommeren en dag som passer dere begge, det vil vanligvis la seg ordne i løpet av en ukes tid. Dette er det eneste som skiller bevegelige prøver fra de ordinære prøvene. Prøvesporet og bedømmelseskriteriene er akkurat de samme. Det er datoen som er bevegelig, og man vil vanligvis være bare en til noen få ekvipasjer til bedømming på en dag/kveld. For å melde på til vår bevegelig prøve ta kontakt med Jan Erik Albertsen på Roverud, mobil: 99795226 eller mail.

Årets ordinære prøve

Vår ordinære prøve i 2012 vil avholdes søndag den 8. juli. Det var mange påmeldte også i år, og vi klarte dessverre ikke å skaffe sporleggere nok til å tilby alle en plass, så vi måtte foreta en trekning. Trekningen ble gjort for to uker siden og alle de påmeldte har fått beskjed på om de er kommet med eller hvilken plass de har på reservelisten. Vi vil holde dem løpende orientert og program for dagen (PM) vil sendes ut førstkommende helg.

Denne helgen er årets sporhøydepunkt i avdelingen, sporkomiteen og sporleggerne og ikke minst dommerne har masse å gjøre den dagen, men vi storkoser oss sammens med alle de tilreiste deltagerne. Det er utrolig koselig og morsomt ved samlingsplassen. Og om noen nysgjerrige har lyst og komme oppover og se på eller ta en kaffekopp med oss, så gjør gjerne det. :o)

 

Vil du vite mer?

Les vår sporlegger etterlysning her (2011).

Kontaktinformasjon sporkomiteen.

Les om det Norske viltsporlaget og deres tur til Finland.
 (Se også artikkel om forberedelsene i siste Retrievernytt)

NJFF's brosjyre Fra valp til fullt godkjent ettersøkshund.

 

Vi vil komme komme med bilder og resultatservice når prøven er (forhåpentligvis) vel gjennomført! 

Hilsen Randi, Bente og Nina W. i sporkomiteen.